Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Gladius Mini -sukellusdronella vedenalainen maailma avautuu uudella tavalla

Dronet, eli miehittämättömät alukset ovat jo vuosia sitten valloittaneet maan ja ilmatilan. Markkinoille saapuneiden sukellusveneiden myötä myös vedenalaista maailmaa aletaan ottaa haltuun. Saimme testattavaksi Gladius Mini -sukellusdronen, joka soveltuu tähän tehtävään.
Koneviesti tutustui vedenalaiseen maailmaan testaamalla Gladius Mini -sukellusdronen.
Koneviesti tutustui vedenalaiseen maailmaan testaamalla Gladius Mini -sukellusdronen. Kuva: Arto Turpeinen
Kokonaisuus koostuu itse dronesta, johtokelasta ja tukiasemasta, sekä kauko-ohjaimesta, johon kännykkä kiinnitettään.
Kokonaisuus koostuu itse dronesta, johtokelasta ja tukiasemasta, sekä kauko-ohjaimesta, johon kännykkä kiinnitettään. Kuva: Arto Turpeinen
Etenkin kirkkaassa vedessä vedenalaisten rakenteiden tutkiminen onnistuu ilman sukellusmiestä. Suurimmaksi sukellussyvyydeksi ilmoitetaan 100 metriä.
Etenkin kirkkaassa vedessä vedenalaisten rakenteiden tutkiminen onnistuu ilman sukellusmiestä. Suurimmaksi sukellussyvyydeksi ilmoitetaan 100 metriä. Kuva: Arto Turpeinen
Kännykän näytöltä voi tarkastella mm. sukellussyvyyttä ja veden lämpötilaa. Drone pystyy kuvaamaan 4K UHD -tasoista videokuvaa, jota voi striimata reaaliajassa.
Kännykän näytöltä voi tarkastella mm. sukellussyvyyttä ja veden lämpötilaa. Drone pystyy kuvaamaan 4K UHD -tasoista videokuvaa, jota voi striimata reaaliajassa. Kuva: Arto Turpeinen
toimitetaan näppärässä repussa, jonne kaikki osat mahtuvat mainiosti.
toimitetaan näppärässä repussa, jonne kaikki osat mahtuvat mainiosti. Kuva: Arto Turpeinen

Erilaisia sukellusrobotteja on käytetty vuosikymmeniä esimerkiksi tutkimus- ja armeijakäytössä. Akkuteknologian kehittyessä pienet dronet ovat saapuneet myös tavallisten kansalaisten saataville. Kyseessä on verrattain uusi innovaatio, sillä esimerkiksi testilaitteet valmistanut kiinalainen Chasing-Innovation Technology Co aloitti sarjatuotannon vasta kolmisen vuotta sitten.

Malleja on kaikkiaan kolme. Chasing M2 on noin 3 000 euron hintansa puolesta suunnattu ammattikäyttöön – laitteeseen voidaan liittää esim. robottikoura. Kokeiltavaksi saimme 1 330 euron arvoisen Gladius Minin. Edullisin vaihtoehto on kuluttajamalli Chasing Dory, jonka hinta on 430 euroa.

Kompakti paketti

Gladius Mini on suhteellisen kompakti, 385 mm pitkä sukkula, joka painaa 2,5 kiloa. Kätevässä selkärepussa kokonaisuus kulkee näppärästi mukana. Pakettiin kuuluu itse dronen lisäksi tukiasema, johtokela ja kauko-ohjain. Käyttämiseen tarvitaan myös ohjaimeen kiinnitettävä älypuhelin ja siihen asennettu applikaatio.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ahdin valtakunnan tutkiminen aloitetaan yhdistämällä Gladius johdolla tukiasemaan, joka kommunikoi älypuhelimen kanssa wifi-yhteyden avulla. Kantama on kymmenisen metriä. Kännykkä ja kauko-ohjain puolestaan yhdistetään toisiinsa bluetoothin kautta. Alkuharjoittelun jälkeen sukellusveneen saa toimintakuntoon sekunneissa.

Koko pakettiin kuuluu siis neljä erikseen ladattavaa yksikköä. Vaihdettavat vara-akut olisivat suotava lisä, sillä on jokseenkin turhauttavaa huomata rantaan saapuessaan, että yhden laitteen virta on loppumassa. Itse dronen toiminta-ajaksi kerrotaan veden lämpötilasta riippuen 1,5–2 tuntia, mikä on varsin pitkä. Latausaika on noin 1,5 tuntia. Tukiasemassa paukkujen ilmoitetaan riittävän kahdeksaksi tunniksi.

Laitteen suurimmaksi sukellussyvyydeksi kerrotaan peräti 100 metriä, mikä on myös yhdysjohdon pituus. Periaatteessa Gladiuksella on siis mahdollista tutkia Suomen syvimpien järvien kolkkia. Kaapelikela ei välttämättä ole kaikkein näppärin, sillä keskusyksikön turhan lyhyt johdonpätkä ja dronen yhdysjohto menevät helposti solmuun. Kätevintä onkin purkaa suosiolla kaapelia reippaasti veteen jo ennen sukellusta. Allekirjoittaneen onneksi johto ei takertunut veden alla hakoihin tai muihin esteisiin. Sukelleltaessa onkin syytä noudattaa varovaisuutta, sillä johdosta esteeseen takertuneen dronen irrottelu voi olla työläs operaatio.

Humuspitoiset vedet asettavat omat haasteensa dronen käytölle. Kuvassa valot ovat päällä. Valo heijastuu takaisin pienistä partikkeleista (kts. seuraava kuva).
Humuspitoiset vedet asettavat omat haasteensa dronen käytölle. Kuvassa valot ovat päällä. Valo heijastuu takaisin pienistä partikkeleista (kts. seuraava kuva). Kuva: Arto Turpeinen
Tässä kuvassa valot on himmennetty. Sukellussyvyys on n. 3 metriä.
Tässä kuvassa valot on himmennetty. Sukellussyvyys on n. 3 metriä. Kuva: Arto Turpeinen

Monipuolisia toimintoja

Gladius Minissä on viisi erillistä potkuria, joista kaksi huolehtii etenemisestä ja peruuttamisesta. Laitetta ohjataan kahdella joystickillä. Valmistajan mukaan kyseessä on markkinoiden ensimmäinen viisipropellinen sukellusdrone. Etenemisnopeus voidaan valita kolmiportaisella asteikolla, ja huippuvauhdiksi kerrotaan kaksi metriä sekunnissa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Dronessa on myös kaksi ”ajovaloa”, joiden tehoksi ilmoitetaan 1 200 lumenia ja värilämpötilaksi 4 000–5 000 kelviniä. Valoja saa himmennettyä portaattomasti omalla rullallaan. Tämä onkin tarpeen, sillä etenkin matalammissa humuspitoisissa vesissä ja valojen kirkkaimmalla asetuksella esiintyy ilmiö, joka on tuttu sankassa lumisateessa pitkät päällä autoilemisesta. Valo heijastuu partikkeleista, eli tässä tapauksessa humuksesta takaisin aivan kuten lumihiutaleista.

Sovellus tarjoaa yllättävän monipuoliset toiminnot, sillä sen kautta pystyy mm. jakamaan kuvia ja livestriimiä sosiaalisen median palveluihin. Livekuvaa voidaan jakaa ohjaimena käytettävän kännykän lisäksi myös kolmeen muuhun mobiililaitteeseen. Laite tukee sukeltamisessa jopa VR-laseja.

Gladiuksen pituussuuntaista kallistuskulmaa on mahdollista säätää 45 astetta, mutta saada syvyyslukituksen avulla drone itsessään etenemään vaakasuoraan. Kamera voidaan siis osoittaa pohjaa kohti ja samaan aikaan edetä pohjan suuntaisesti, mikä helpottaa sen tutkimista. Esimerkiksi laivan kylkien tarkastusta helpottaisi mahdollisuus liikuttaa dronea sivusuunnassa. Selvästi arvokkaammasta M2-mallista tämäkin ominaisuus löytyy, mutta pienellä veivauksella tarkastukset kuitenkin onnistuvat myös Gladiuksella.

Kuvan laatu yllätti

Kännykän näytöltä on nähtävissä mm. sukellussyvyys, veden lämpötila ja dronen asento. Lämpötilaan tosin täytyy suhtautua varauksella, sillä yli 20-asteinen vesi kolmen metrin syvyydessä vaikutti ainakin ihotuntumalta lievältä liioittelulta. Syvyyden osalta toleranssiksi ilmoitetaan noin 50 cm.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Drone pystyy kuvaamaan 4K UHD -tasoista videokuvaa. Suurimmaksi aukkokooksi ilmoitetaan F3.0, eli kyseessä on varsin valovoimainen kamera. ISO-herkkyys on 100–3 200 ja kuvakoko 12 megapikseliä.

Suomen olosuhteissa sukellusdronen käytettävyys riippuu luonnollisesti veden laadusta, sillä näkösyvyys vaihtelee muutamasta kymmenestä senttimetristä jopa 10–15 metriin. Järvessä, jossa näkösyvyys oli 5–6 metriä, yllätti kuvanlaatu positiivisesti, sillä useiden metrien syvyydessä myös videokuva oli yllättävän tarkka – jopa ilman ajovaloja. Pohjan lähellä kuvaaminen on jopa helpompaa, sillä pinnasta peilaileva auringonvalo ja vedessä lilluvat ainekset eivät haittaa kuvaa.

Tunnelma humuspitoisen järven pohjassa on marsmaisen aavemainen.
Tunnelma humuspitoisen järven pohjassa on marsmaisen aavemainen. Kuva: Arto Turpeinen

Sameissa vesissä vaaditaan tarkkuutta

Vaikka kuvanlaadussa sinänsä ei olekaan valittamista, vaaditaan etenkin tummavetisissä järvissä dronen ohjaajalta taitoa. Esim. poijukettinkejä tarkistettaessa sukellusvene pitää luonnollisesti ajaa lähemmäs kohdetta. Huolimattomasti sukellettaessa mutapohja pöllähtää helposti, ja näkyvyyden selkeytymistä saa odotella jonkin aikaa. Sen sijaan drone selviää yllättävän hyvin vesikasvustossa, sillä potkureihin tarttui kasveja ainoastaan edellä mainittua pohjaa pölläyttäessä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ilmalennokkia lennättäessä droneen on yleensä aina jonkinlainen näköyhteys, tai näytöltä saa ainakin kiintopisteen. Laadukkaammat laitteet osaavat myös palata ohjaajan luo automaattisesti napin painalluksella. Tämä ei luonnollisesti päde sukellusdronen kohdalla.

Mikäli laitteen saa laskettua veteen kiinteältä rakenteelta, ja tiedossa on mitä lähialueella ollaan kuvaamassa, niin homma toimii mainiosti. Kännykän näytöltä voi tarkastella numeroperäistä kompassia, jolta karkeaa suuntimaa voi arvioida, mutta yllättävän nopeasti dronen sijainti katoaa hahmotuksesta. Muutamia kertoja laite putkahti pintaan täysin eri puolelta venettä kuin oletettiin.

Kun veneen perästä veteen lipsahtanut perämoottori on löytynyt, saa dronen toki jätettyä paikalleen lillumaan. Tämän jälkeen sen tarkempi sijainti voidaan paikallistaa yhdysjohtoa seuraamalla, ja nostaa laite pystysuoraan pinnalle.

Materiaalin siirto hankalaa

Mielenkiintoisten kohteiden löytyessä video- ja kuvamateriaalia syntyy nopeasti ja runsaasti. Hieman heppoisen ohjekirjan avustuksella tiedostojen siirtäminen tietokoneelle on ainakin lehtitoimittajan näkökulmasta hankalaa. Materiaalin voi ladata wifi-yhteyden kautta kännykkään tai tietokoneelle.

Taltiointeja voi toki tarkastella HDMi-yhteyden kautta suoraan televisiolta, mutta tallentaminen on kovin hidasta. Tukiasemaa ei voi liittää johdon kautta suoraan tietokoneeseen. Tukiasemassa on paikka ulkopuoliselle mini-SD-kortille, jonka kautta siirtäminen nopeutuisi. Tällä hetkellä laite ei kuitenkaan tue ulkoista muistikorttia, mutta jollakin aikajänteellä tämä korjaantunee ohjelmistopäivityksellä.

Mielenkiintoinen avaus

Sukellusdronet ovat vielä suhteellisen uusi innovaatio, jonka myötä myös tarjonta on rajallista. Maailmalla merkkejä on tarjolla hieman enemmän, mutta Suomessa laitteiden käyttöä ja sitä myöten myös kysyntää rajoittaa vesistöjen laatu.

Sopivissa olosuhteissa esimerkiksi Gladius Mini on oiva apuväline erilaisten rakenteiden tutkimiseen – saattaisipa laitteella onnistua esim. vesikaivon kunnon tarkistaminen. Pientä kehitystyötä voisi kuitenkin toivoa. Erittäin miellyttävä lisä olisi esimerkiksi lisätä sukellussyvyys, veden lämpötila ja muita tietoja videotallenteelle.

Hupikäytössäkin sukellusdrone on todella mielenkiintoinen. Ammattikäyttöön soveltuva M2-malli vaikuttaa esitetietojen perusteella vievän ominaisuudet yhä paremmalle tasolle.

Chasing-dronet maahantuo Focus Nordic, joka edustaa laajalla rintamalla myös monenlaista muuta valokuvauskalustoa. Pääasiallisena myyntikanavana toimi Verkkokauppa.com, mutta sukellusdroneja on saatavana myös muista kauppapaikoista.

Katso myös Lisämateriaali-osiosta video, missä Gladius Mini seikkailee veden alla !