logoKoneviesti -> Kuvalliselle sivustolle

Mene sisältöön

 
 
 

Sisältö

Huoleton kumppani raivuulle

Numerot 450 ja 480 ovat ammattiraivaajille laadun tae. Kyseiset Stihlin raivaussahat ovat saavuttaneet laajan suosion varman toimivuuden sekä kestävyytensä ansiosta. Uusi 460 joutuu astumaan suuriin saappaisiin.

stihl1.jpgStihlin ammattiluokan raivaussahat FS 450 ja FS 480 ovat saaneet vankan kannattajakunnan niin metsänomistajien kuin ammattiraivaajienkin parista. Varmatoimisuus ja kestävyys ovat olleet takeena työmaiden vaihdellessa varhaisperkauksen vesakosta ennakkoraivuun järeämpiin runkoihin.

Nyt mallisto uudistuu. FS 460 tuo tullessaan ensimmäisenä sähköisen ohjausjärjestelmän (KV 7/2011). Muotoilua on hiottu, moottorikopan kuorien osat ovat muuttaneet paikkojaan ja myös valjaita on uudistettu.

Koneviestin kokeilema malli oli 25 asteen kulmavaihteella (välitys 1:1,27) ja lyhyimmällä runkoputkella varustettu metsäversio. Saatavissa on myös 35 asteen kulmalla (välitys 1:1,45) ja kahdella pidemmällä runkoputkivaihtoehdolla varustetut, yleiskäyttöön tarkoitetut versiot. Niissä myös kahvat ovat leveämmät ja korkeammat.

Tammikuusta heinäkuun lopulle kestäneen testijakson aikana työmaat vaihtelivat lumisesta ennakkoraivauksesta helteiseen uudistusalan raivaukseen ja normaaliin taimikonhoitoon.

Kapeat kahvat parantavat käytettävyyttä

Metsäraivauksessa raivaussahan käytettävyyteen vaikuttaa suuresti kahvojen leveys. Nyt Stihl on kaventanut 460:n kahvoja reilusti kilpailijoita vastaavalle mitoitukselle.

Voimalaiteosassa sahaa ovat osat vaihtaneet paikkaa. Vauhtipyörä puhallinripoineen on siirtynyt kytkimen puolelle ja virtayksikkö M-Tronic-osineen sijaitsee sen myötä sylinterin etupuolella. Jäähdytysilma kiertää moottorin alta ja poistuu takaoikealle.

Puolipuristinta ei ole, vaan saha on varustettu vakiona jousivoimaa keräävällä ErgoStart-käynnistimellä. Primer-pumpulla saa kaasuttajan esitäytettyä tankkauksen jälkeen. Uudessa ”ryyppyvivussa” on vain yksi käynnistysasento. Ilmanpuhdistin on tiheätaitoksinen kangaspuhdistin.

Talvikäyttökin huomioitu

Raivaussahan käyttö lumiolosuhteissa on yleistynyt merkittävästi, mikä on aiheuttanut sahavalmistajille päänvaivaa. Taimikonhoidossa lumen jatkuva pölyäminen on suuri ongelma, etenkin kun saha liikkuu sahaajan selän takana osuen lumisiin runkoihin ja painuen ajoittain hankeen. Kekseliäät metsien miehet ovat ottaneet käyttöön jopa Niksi-Pirkasta tuttuja keinoja ja vuoranneet sahojen moottoriosat sukkahousuilla.

460:een on saatavissa lisävarusteena lumiolosuhteisiin tarkoitettu ilmanpuhdistin sekä peittolevy käynnistinkoteloon. Talvimallin ilmanpuhdistaja ohjaa imuilman kulkua ilmanpuhdistinkotelon alareunaan. Sahassa on myös ”talviluukku”, jonka kautta kaasutintilaan ohjautuu lämmintä ilmaa moottoritilasta.

stihl2.jpg
460 pyörittää 200-millistä terää vaivattomasti, jopa siinä määrin, että isompikin terä puoltaisi paikkaansa.

stihl3.jpg
ErgoStartista johtuen 460 on käynnistettävä maassa tai kuvan tyylillä polvea tukena käyttäen. Saha käynnistyy kahvasta rennosti vetämällä ilman rajua repimistä.

 

 

 

 …

 

 

 

 

Sivun alkuun

Lisätieto palsta

 
 

Alatunniste