Hankala konevuosikymmen

Pula-aikaa ja puukaasua

31.8.2017 / Koneviesti 12/2017

Välirauhan aikana uusien traktoreiden saantiin tuli lyhytaikainen mahdollisuus, kun laivaukset Petsamon Liinahamarin satamaan saatiin aloitettua. Koneita tuli pelkästään Amerikasta, Englannista päin eivät laivat seilanneet. Eniten saatiin SMK:n tilaamia International-telatraktoreita, joista lähes kaikki menivät armeijan ja Pellonraivaus Oy:n käyttöön. 37-hevosvoimainen ja päälle 3-tonninen McCormick T-6 oli luotettava kone, mutta liian kevyt järeämpien tykkien vetoon. (SA-kuva)

Puukaasutin maksoi paljon, se haittasi ajamista, rajoitti näkyvyyttä, söi tehoja, oli konstikas käynnistettävä ja vaati runsaasti huoltoa. Hyvillä pilkkeillä taitava traktorimies sai moottorin pyörimään pelkän puukaasun voimalla, mutta imusarjaan ruiskutettu vähäinen bensa-annos nopeutti prosessia. Kansanhuollolta saattoi anomusta vastaan saada käynnistysbensakortteja 20 litralle per vuosi. Käynnistysbensaa tarvittiin myös petroolimoottoreihin, joita pyöritettiin muun muassa tärpätillä.

Painetun Koneviestin kestotilaajana tai Koneviestin sähköisten palveluiden tilaajana sinulla on lukuoikeus kaikkeen koneviesti.fi:ssä olevaan sisältöön (artikkelit, arkistot ja näköislehdet).